Potraviny bez "éček"
Zkoumáte etikety potravin? Zjišťujete kolik a jaká "éčka" obsahují? V dnešní době je obtížné nakoupit potraviny kvalitní a bez zbytečné chemie. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy.
Před nějakou dobou se na českém trhu objevily potraviny nesoucí logo CEFF - Centrified E- Friendly Food. Takto může být označena pouze potravina, která neobsahuje sledovaná "éčka" - konzervanty, umělá barviva, sladidla nebo glutamáty. Cílem certifikátů jako je CEFF je ulehčit spotřebiteli práci - "éček", která mohou být nebezpečná, existují desítky a běžný zákazník je nemůže všechna znát. Navíc ne všechna jsou zdraví škodlivá. Výrobek označený logem CEFF může obsahovat např. E 300, což je kyselina askorbová neboli vitamín C, E160 jsou karoteny, E 330 kyselina citronová apod.
V současné době se tímto logem může prokázat asi 70 českých výrobků (mléčné výrobky, uzeniny, nápoje, mražené produkty, bezlepkové potraviny apod.). Jejich aktualizovaný přehled najdete na www.ceff.info .
Zdroje: www.ceff.info , www.vitalia.cz